Bar coin
Главная | Регистрация | Вход Приветствую Вас Гость | RSS
Реклама
Форма входа

Черняхівска культура
Трипільська культура
GOLDEN MASK
Поиск
Софт для поиска
Все для поиска и навигатора

Скачать Androzic 1.2-1.7 бесплатноAndrozic с 1.2 по 1.7,все версии проверенны и рабочие,без глюков,

Скачать конвертер карт бесплатноКонвертер карт img2 ozf2 для Androzic,

Скачать польские карты бесплатноПольские карты,

Скачать 2-х верстовые карты бесплатноНабор 2-х верстовок,фото по выбору квадрата прилагается,

Скачать топографические карты 1:200000 бесплатноТопографические карты 1:200000,

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 42
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Архив новостей

Адриан

Александр Север

Антоний Пий

Бальбин

... Читать дальше »

Просмотров: 917 |

Сергій СЕГЕДА

(за даними антропології)

Доба палеоліту (I млн років тому — X тис. до н. е.)

Найдавніші сліди життєдіяльності людей на теренах України належать до ранньоашельської епохи. Ще кілька десятиліть тому вважалося, що витоки первісних міграцій на її простори слід шукати на південному сході (у Кавказькому регіоні). Однак дослідження багатошарової стоянки біля с. Королеве в Закарпатті, найнижчий шар якої датується часом гюнцького зледеніння (близько 1 млн років тому), істотно змінили ці уявлення (В. Гладилін). Так, колекція ранньоашельських знахідок з Королеве, яка включає чопери, примітивні ручні рубила, різаки тощо, виготовлені з місцевої вулканічної породи, знаходить аналогії серед палеолітичних знарядь Передньої Азії (Убейдія) та Чехії (Бечов). Це підводить до висновку про те, що шляхи первинного заселення території України проходили через Балкани та Центральну Європу. Освоєння людино ... Читать дальше »

Просмотров: 672 |

Сергій СЕГЕДА

(доба раннього заліза — пізнє середньовіччя)

Кіммерійці, скіфи, сармати

Початок І тис. до н. е. ознаменувався кардинальними змінами у господарстві, культурі та побуті людності степової зони Євразії, яка опанувала обробку заліза, освоїла їзду верхи та винайшла складний далекобійний лук «скіфського» типу. Кочові племена — іраномовні номади, основою господарства котрих було скотарство, створили ряд яскравих культур, які послідовно змінювали одна одну. В Північному Причорномор’ї та Передкавказзі вони представлені кіммерійською, скіфською та сарматською культурами.

Кіммерійці — перший народ Східної Європи, самоназву якого не поглинув морок часу. Найдавнішу звістку про них містить безсмертна «Одіссея» (VIII ст. до н. е.): «Зайшло сонце, і вкрила темінь усі шляхи, а корабель наш досягнув меж океану. Там народ і ... Читать дальше »

Просмотров: 737 |

Потупчик М. В, Потупчик М. Є. "З ІСТОРІЇ ФОРМУВАННЯ АРХЕОЛОГІЧНОЇ КОЛЕКЦІЇ ВІННИЦЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО

18 декабря 2005


В XIX — на початку XX століття в Україні виникає багато історичних і археологічних товариств, наслідком діяльності яких стало створення цілої низки музеїв у губернських та повітових центрах. Не залишилась осторонь цього процесу і Вінниця. Стараннями Вінницького "Общества ревнителей сохранения культурно-исторических памятников Подолии", а особливо ентузіастів: Г. В. Брілінга, В. Ф. Коренева, Ю. С. Александровича, О. А. Бодунгена, О. С. Андрієва, С. І. Слободянюка-Подоляна та ін., у травні 1918 року було створено краєвий музей [1]. Офіційне відкриття для відвідувачів відбулося лише в серпні 1921 року. [2]
У цей час у музеї було три відділи: історико-археологічний, етнографічний та відділ мистецтв. [3] Які колекції і експонати лягли в основу історико-археологічного відд ... Читать дальше »

Просмотров: 1257 |

Загоруйко В. Т., Лотоцька Т. В., Потупчик М. В.,Потупчик М. Є. "ПОХОВАННЯ ЯМНОЇ КУЛЬТУРИ БІЛЯ с. ПИС

12 декабря 2005


У 1991 р. археологічна експедиція Вінницької обласної державної археологічної інспекції проводила охоронні розкопки курганного могильника в зоні будівництва Писарівської зрошувальної системи Ямпільського району Вінницької області.

 

Могильник розташований на високому плато правого берега р. Русава, в 2 км на захід від с Писарівка. Складається з 15 курганів, розташованих групами по лінії південь-північ. Всі насипи розорювались, два із них — частково.

Було досліджено 6 курганів. В кожному знаходилось основне поховання, над яким споруджувався первинний насип (рис. 1-7).

Конструктивні особливості насипів зафіксовані у курганах 1 та 6.

У кургані 1 досліджена спеціально підготовлена площадка діаметром 12 м, заглиблена на 0,5 м з давньої поверх ... Читать дальше »

Просмотров: 712 |

Походивши полями вискочив знову несподіваний сюрприз

Публий Гельвий Пертинакс (Publius Helvius Pertinax);

После принятия власти 1 января 193 г.:
Император Цезарь Публий Гельвий Пертинакс Август (Imperator Caesar Publius Helvius Pertinax Augustus);

ПЕРТИНАКС Публий Гельвий (род. 01.08.126 г. в Альбе Помпее — ум. 28.03.193 г. в Риме), римский император с 01.01.193 г., сын вольноотпущенника.

При Марке Аврелии офицер и администратор на всаднической должности, затем член сената. В 175 и 192 гг. был консулом, префектом нескольких провинций, городским префектом. После убийства Коммода провозгла ... Читать дальше »

Просмотров: 901 |

НОВЫЙ долгожданный металлодетектор Золотая маска 5 является новинкой 2015 года.

История компании GM Metaldetectors начинается в 1998 году, когда поиск старинных артефактов только начинал развиваться в Болгарии. Основатель будущей компании Владимир Лилов спроектировал свой первый металлоискатель и назвал его Bandito (Бандито).

Новый детектор имел ряд конструктивных недостатков, но его поисковые характеристики были на уровне профессиональных моделей других всемирно известных фирм и болгарские кладоискатели по достоинству оценили новинку. Bandito был создан кла ... Читать дальше »

Просмотров: 3195 |

Неосяжні й мальовничі простори Вінниччини ваблять своєю загадковою красою та славним історичним минулим. Витонченість трипільської кераміки, войовничий дух скіфів і блиск золота сарматів бентежать уяву сучасників, дивують вишуканістю смаку вироби слов’янських ювелірів.

Вражають мужністю воїни Київської Русі, безмежною любов’ю до батьківщини захоплює безстрашне козацтво і солдати Великої Вітчизняної війни. Кожна визначна подія і видатна особа залишили по собі яскравий слід в історії краю, знайшли відображення у пам’ятках Вінниччини, які промовляють до нас голосом своєї епохи, несуть крізь віки надбання людського інтелекту і праці. Вони — пам’ять минулого, на ґрунті якого базується майбутнє прийдешніх поколінь.

В області на державному обліку перебуває чимала кількість пам’яток національного та місцевого значення, зокрема близько 400 природничих пам’яток, 1893 пам’ятки історії, 1724 — а ... Читать дальше »

Просмотров: 1241 |

АРХЕОЛОГІЧНІ ПАМ'ЯТКИ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ.

РЕЄСТР - Вінницька область

Археологическая карта Подольской губернии (1901) а яндексе


1.    с. Бригидівка Барський район
Поселення знаходиться на південний схід від села на схилах мису. Розвідкові розкопки С. М. Рижова 1983 р. Пам'ятку віднесено до етапу ВІІ.
94, с. 11-12.

2.    с. Гайове, уроч. Барське І Барський район
Трипільське поселення поблизу села на мисі лівого берега р. Рівець (ліва притока Рову) в уроч. Барське. Відкрито і досліджено П. І. Хавлюком у 1997-98 рр.
105.

3.    с. Гайове, уроч. Барське ІІ Барський район
Поселенн ... Читать дальше »

Просмотров: 1760 |

Як золото сарматів та невідомої цивілізації,що прославило Вінниччину на весь світ, знаходили вінницькі археологи.

Так одягались подоляни 3500 років тому. А такі прикраси носили

Серед них і Марина Потупчик
Сарматська культура овіяна легендами і загадковістю. Ці племена зуміли завоювати скіфів на українській землі і жили на території Вінниччини 500 років, у світі – 800. Їхні володіння простягались від Казахстану до Європи. 

Вінниччина по праву ввійшла у світову культуру вже хоча б тим, що на її території знайдені унікальні сарматські кургани та кургани невідомої досі світу культури після Трипілля! А в них!.. Колекція, зібрана нашими археологами, вже підкорила світ…

Її з задоволенням приймають у всіх європейських країнах, її екс ... Читать дальше »

Просмотров: 1355 |

« 1 2 3 4 »
BAR coin © 2024